VORES BÆR
Vores ambition er, at Rokkedysse bær skal opleves som verdens bedste bær.
Vi har forfulgt ambitionen lige, siden vi fik 20.000 jordbærplanter i bryllupsgave.
Bryllupsgaver skal man passe godt på, og bærkvaliteten har udviklet sig takket være Lisbeths dybe interesse for dyrkning af bær.
Dyrkning af bær af højeste kvalitet er en spændende udfordring, hvor mange forhold spiller ind: Valg af sorter med smag, plantning af livskraftige planter, pasning af planterne med gødning og vanding, beskyttelse mod skadevoldere, bestøvning af blomster, passe bær under modningen, plukning af bær når bærerne er modne og smager allerbedst, sikre at friskplukkede bær kommer direkte på forbrugernes tallerken og selv nyde smagen af et friskplukket bær.
Vi plantede først jordbær og siden har vi plantet hindbær, brombær, blåbær, kirsebær, solbær, ribs og i sidste sæson stikkelsbær – et bær, som Torben Bo længe har ønsket sig til Marmeladeriet.
Vi dyrker mange sorter af bær. Det er spændende og vi nyder mangfoldigheden i udseende, form og farve. Det danske sommerklima er ideelt til dyrkning af bær, fordi variationen mellem varme dage og kølige nætter giver smagfuldhed. På bæroversigten beskriver vi bærsorternes forskellighed og høsttidspunkt.
HINDBÆR
Hindbær er et fantastisk bær med en intens smag.
Vi er stolte af at have været med til at genskabe dyrkningen af hindbær i Danmark. Sammen med Hyldetoftegaard ved Skælskør rejste Lisbeth ud og studerede nye dyrkningsmetoder og hentede især inspiration i England. En udfordring ved at dyrke hindbær er rodsygdomme, som hurtigt kan sprede sig fra plante til plante. Den nye metode var at plante hindbær i potter, fordi planten let kan fjernes, hvis den bliver angrebet. Potterne bliver sat i dyrkningstunneller, fordi det giver et frodigt vækstklima, og det beskytter hindbær planterne mod vind og regn. Tillige giver tunnellerne mulighed for at bruge biologisk bekæmpelse mod skadedyr, og det har vi gode erfaringer med.
Vi planter hindbær 4 gange i løbet af foråret, så kan vi høste hindbær over en dejlig lang periode fra juni til september. Først planter vi hindbærsorten Vajolet, som bliver dækket med fiberdug inden i tunnellerne. Det giver ekstra varme, hurtigere vækst og tidligere hindbær at høste og spise. Senere planter vi Glen Ample hindbær (den syrlige), Tulameen hindbær (den søde) og Laorai hindbær (den milde).
Vækstklimaet i tunnelerne er perfekt for hindbærplanterne, men planterne skal passes som små børn, for at det skal lykkes at høste hindbær.
JORDBÆR
Jordbær er Danmarks nationalbær, og jordbær er på mange måder indbegrebet af dansk sommer. Vi dyrker mange forskellige jordbærsorter og elsker variationen i udseende, duft og smag.
For alle bæravlere er der en sport i at være tidligst med sæsonens første jordbær. Det lykkedes os i flere sæsoner at være de første i Danmark, men det er vi ikke længere, fordi vi ikke arbejder med opvarmede drivhuse. Vi nøjes med solens energi i dyrkningstunnellerne, og det føles rigtigt, når vi skal spare på ressourcerne.
De tidligste jordbær er sorterne Rhumba, Malling og Sonata, som egner sig godt til dyrkning til i tunnellerne. Det er klassiske jordbærsorter, som modner og giver mange bær i en periode, og så er det slut. De moderne jordbærsorter er evighedsbær (everberries), som bliver ved med at blomstre og sætte jordbær hele sommeren (juni – september). Botanisk kaldes det remonterende jordbær, og det er et flot syn, når der både er masser af blomster og bær på en gang. Vi dyrker sorterne Sweet Eve og Favori, og det sker også i dyrkningstunnellerne, oppe i bordhøjde, hvor planterne vokser rigtig godt. Denne type jordbær er kendetegnet ved at være faste og næste sprøde jordbær.
Højsæsonen for jordbær er midt på sommeren omkring Sct. Hans, hvor vi plukker de jordbær, som mange kunder kalder ”de rigtige gammeldags” jordbær. Det er jordbærsorter, som vi dyrker på den åbne mark, hvor jordbærplanterne får masser af sol, regn og blæst. Der trives jordbærsorterne Polka og Korona rigtig godt, og det er knaldrøde jordbær som er sarte og smagfulde. Når Polka og Korona er modne, så må man være hurtig, fordi sæsonen er kort, og så går der et helt år, inden at man igen kan opleve denne unikke smag af jordbær.
ROKKEDYSSE BÆR
Vi arbejder for, at de friskplukkede bær kommer på tallerkenen samme dag, som de plukkes. Dette gælder både hos vores gæster, kunder og i restauranter i Nordsjælland og København. Vi dyrker sorter, som smager ualmindeligt godt, og vi plukker bærerne, når de smager allerbedst. Vi passer på planterne og miljøet og bruger så vidt muligt mekaniske og biologiske dyrkningsmetoder.
Rokkedysse ® er vores varemærke og din garanti for bær med smag.
Velbekomme,
Lisbeth og Torben Bo Toft Christensen